RUST EN INSPANNING

Fitness plan voor een betere levenskwaliteit

Rusttest zorgt voor optimale sportprestatie

Laten we er maar geen doekjes om winden. Het komt vaak genoeg voor dat het voelt alsof we van alles moeten. We moeten werken. We moeten op de hoogte zijn van het laatste nieuws. We moeten nog even sporten. Het dagelijks leven is snel, haastig… en haastige spoed is zelden goed. Daarom vormt de rusttest de basis onder alles wat we doen bij VitaFit Totaal. Want is je lichaam wel daadwerkelijk in rust als je de sportstudio betreedt? En maakt dat wat uit dan? Ja, dat doet het wel degelijk!

Rusttest bereidt je voor op sporten

Zonder rust is het ronduit onverstandig om aan het sporten te beginnen. Het bereiken van een relaxte houding is daarom het eerste doel. We voorkomen daarmee een negatief effect van de training. Het ondermijnt bijvoorbeeld het vermogen tot herstel en resulteert in minder energie. De vetverbranding komt niet tot nauwelijks op gang. Zo bereik je nooit de meest optimale resultaten. Hoe kan je zo goed mogelijk aan een training beginnen? Dat leggen we graag aan je uit.

Rusttest draait om ademhaling

Over ademhalen denk je waarschijnlijk zelden na. Hooguit als je een sprintje trekt naar de vergaderruimte waar je net op tijd arriveert. Een normale ademhalingsfrequentie ligt tussen de 8 en 12 teugen per minuut. Op bepaalde momenten kan de ademhalingsfrequentie oplopen naar 18 keer per minuut. Dat is eigenlijk teveel, het lichaam staat in overdrive. Verzuring treedt sneller op, vetten worden niet verbrand, de weerstand vermindert. Dit kan resulteren in slechte nachtrust, meer stress en de uitwerking op bloeddruk en cholesterol laat zich raden. Het in kaart brengen van de modus waarin je lichaam verkeert is dus belangrijk.

Ademhalingsfrequentie met oefeningen reguleren

Om negatieve gevolgen uit te sluiten is kennis van je ademhalingsfrequentie belangrijk. In welke staat begint je lichaam aan het sporten? De rusttest of -meting geeft inzicht in de rusthartslag, frequentie en HRV (Heart Rate Variability). Wanneer het lijf in overdrive staat dan start de training met ademhalingsoefeningen om balans te creëren. Het behalen van doelstellingen uit het sporten komt dan het beste tot zijn recht.

Meer weten? Neem contact op. We vertellen je graag meer over VitaFit Totaal, waar de rusttest onderdeel van uitmaakt.